Biersted, “De Gamles Hjem” 1959
Uddrag af Jens Anton Bertelsen dagbog fra da han boede på Biersted Alderdomshjem.
Jens “Anton” Bertelsen 1885-1969 er født i Mølholt i Hals sogn, og han var gift med Maren “Kathrine” Margrete Mortensen (f. Vestergaard) 1883-1947. Han har boet på Aabyvej 67 og på Vesterled i Biersted, og han var fhv. ejer af Vadum Hotel/kro.
“Den 1. april 1959 blev det nye alderdomshjem indviet og taget i brug den dag.
Den dag har jeg set hen til med spænding og forventning, siden min kone døde den 11. juli 1947, har jeg prøvet både det ene og det andet.
Den 31. marts flyttede jeg ind som den første beboer med forhåbning om at få det godt på mine gamle dage og det ser ud til at vi har fået en dygtig og flink bestyrerinde, hun hedder fru Ellen Jensen og kom fra Støvring, hun har været køkkenchef på Støvring Kro i 10 år, hun er meget dygtig til at lave mad, hun er meget myndig men venlig dame, hun taler gerne med os, og vi kan komme til hende med vores bekymringer og hun svarer altid venlig.
Det ser ud til at vi får det godt, men vi må jo også gøre noget selv, for at det kan gå så godt som mulig. Det er jo til alles gavn vi gamle kan jo være vanskelige at omgås, hvad der ligger i det kan jeg ikke forklare, men vanskelige kan gamle folk jo være, det kan jeg godt se.
Juleaften 1960
Nu vil jeg fortælle hvordan en Juleaften foregår her på hjemmet i året 1960. Vi spiste andesteg, brunede kartofler, risalamande. 4 mandler til 4 mandelgaver. Så fik vi hver en godtepose og derefter appelsiner, æbler, konfekt. Til sidst kaffe småkager, cigarer og cigaretter.
Juledag
Juledag fik vi først kaffe på sengen kl. 8½ og kl. 10 var der dækket et overdådigt frokostbord, hvor der var følgende på, Grønlangkål, stuvede hvidkål, brunede kartofler, så kunne vi tage efter behag ribbensteg, rødkål, sylte, stribede flæsk, medisterpølser, rødkål, hamburgerryg, lammerullepølse, leverpostej, italiensk salat, æg, sild, makrelsalat, oste, øl, citronvand, cigar.
Til aften suppe, frugtdessert med flødeskum, kaffe og cigar.
Juleaften sang vi flere salmer, mens juletræet var tændt, fru Jensen bad fadervor, så synes vi det var rigtig julehøjtid vi er taknemmelig for hvad der bliver gjort for os gamle.
Nytårsaften
Spiste vi flæskesteg, medisterpølse, rødkål, brunede kartofler, fløderand samt forskellige frugter, øl, citronvand, æbler appelsiner, konfekt, kaffe.
Nytårsdag 1961
Svinekotelet, grønsager, rosenkål, ærter, slikporrer, gulerødder, brunede kartofler, æblegrød med mælk og fløde”.
Beboere og alder 1961
Anton holdt også mandtal på de andre beboere og havde styr på deres alder, og ikke mindst beboernes gennemsnitsalder, som i 1961 var 79 år.