FØDESTAVN OG VALGSTAVNE – ERINDRINGSGLIMT
Det er en bog, der med udgangspunkt i erindringer om oplevelser griber fat i barndom, ungdom, voksenliv og hverdagslivet som pensionist.
Det er en bog om at forlade fødestavnen, som er med og indeni hele vejen.
Det er en bog om fortsat at følge med i, hvad der sker i fødestavnen.
Det er en bog om at komme til nye valgstavne og tage disse byer og livet i byerne til sig.
Det er en bog med erindringsglimt igennem det meste af et levet liv.
Det er en bog, der er skrevet med lune og humor.
Godt 70 år er en mindre historisk periode. Jeg tog turen fra Vendsyssel over Kalø og Aarhus til København. Der er medbragt arvegods og erindringer, der ikke vil, kan eller skal skrottes. I den store sammenhæng er godt 70 års erindringer – altså minus de fire første, hvorfra man ikke kan erindre, kun et kort øjeblik.
Men det er en periode, der spænder fra hestetrukket vogn til førerløse tog og biler. Biler uden fører siges at kunne prioritere mellem sine ofre, hvis uheldet er ude. Det kan og gør hesten ikke – så vidt vides. Jeg vil ej heller prioritere mellem jyder og københavnere, men tillade mig at nyde det bedste af begge.
Der er erindringsglimt om familiesammenhold, familieudflugter, livet i folkeskolen, fodbold, højskole, mordbrand, det første job, den første bolig, uddannelse, det at blive far, det at være bureaukrat, det at være pensionist og i gang med at skrive erindringer.
Citater fra bogen
CITAT 1
“Han kom med toget og stod af på stationen. Det må han have gjort, hvordan skulle han ellers være kommet – året er 1918. Han kan ikke være kommet alene. Han var født i 1914 – således kun fire år, da han kom. Der er aldrig helt kommet styr på, hvordan og med hvem, han kom. Men det var godt han kom, ellers var alt det andet ikke sket.
Det begynder et helt andet sted. Det begynder med den spanske syge, der minder om det, der fik Danmarks statsminister til at lukke Danmark ned i 2020, men det foregik godt 100 år tidligere. Det begynder med en familietragedie godt 100 kilometer sydligere end Bjørnkær”.
CITAT 2
“Om det lige var den hændelse der udløste en konflikt i skolegården og førte til forberedelserne til seancen foran hotellet, står ikke helt klart. Men der var en konflikt med Kurt, og den skulle løses ved, at en fra klassen skulle dyste mod ham i bokseringen foran hotellet efter skoletid”.
CITAT 3
“Det hele, ikke mindst det at forlade fødestavnen, er så nyt og anderledes, så indimellem må jeg en tur tilbage. Mit humør stiger kilometer for kilometer, når jeg er på vej nord på. Det er første gang, jeg er hjemme igen, efter jeg reelt har forladt fødestavnen. Da jeg har passeret Limfjorden og er i Vendsyssel, er humøret i top. Enhver mulighed for at vende tilbage på besøg er flittigt blevet anvendt. Det har ikke altid været med det forventede resultat”.
CITAT 4
“Jeg er i en ganske almindelig Føtex-butik, ganske vist ikke i centrum af 2900. I butikken ser jeg en person, der er kommet lidt på afveje af centrum. I hvert fald afslører han, at det ikke er hans dagligvarebutik. Han færdes ikke hjemmevant. Det er en ældre herre, selvom det ikke afsløres ved første blik. Solbrillen er elegant placeret på toppen. Men det er hans spørgsmål til ham i Føtex, der fylder hylderne op, der påkalder mit indre smil. Da jeg hører spørgsmålet, overvejer jeg kortvarigt, om det har noget med postnummeret at gøre: “Sig mig unge mand, hvor finder jeg afdelingen for vindruer?””